کارتریج چیست؟
کارتریج چگونه کار میکند؟
کارتریج از چه قسمت هایی ساخته شده است؟
و تمامی سوالاتی که ممکنه داشته باشید.
قبل از هرچیز با نام و یاد خدا و سلام خدمت به همه شما عزیزان باعث افتخار است که ما را تا انتها این مقاله همراهی میکنید.
کارتریج چیست؟
قبل از شروع بهتر است با معنی و ماهیت کلمه کارتریج بیشتر آشنا شویم.کلمه کارتریج (Cartridge) ریشه لاتین دارد که معادل فارسی آن فشنگ یا گلوله است،البته گاهی اوقات استوانه هم ترجمه می شود. می توان گفت همانطور که اسلحه بدون گلوله کاربردی ندارد پرینتر بدون کارتریج بدون استفاده است.در واقع کارتریج یکی از قطعات پرینتر است که تونر یا جوهر مورد نیاز پرینتر را برای چاپ اسناد تامین میکند.کارتریج ها به دو نوع تونری و جوهری تقسیم میشوند که در چاپگرهای لیزری و جوهر افشان مورد استفاده قرار میگیرند.در مقاله مقایسه کارتریج لیزری و جوهری تفاوت آنها را قرار دادیم.
کارتریج تونر چیست؟
کارتریج تونر(Toner Cartridge) قطعه ای است که در خود تونر(پودر) ذخیره میکند و مورد استفاده در پرینترهای لیزری است، تونر
پودری حاوی ترکیباتی از پلی استر ، کربن و اکسید آهن است که به وسیله گرما و شارژ الکتریکی تونر جذب درام کارتریج شده و سپس متن
یا عکس شما را روی کاغذ چاپ می شود
کارتریج جوهری چیست؟
کارتریج جوهرافشان (Ink cartridge) درون خود مایع جوهر ذخیره می کند و بسته به نوع جنس مایع به دو دسته دای (Dye) و پیگمنت (Pigment) تقسیم میشوند. در مقاله تفاوت بین جوهر دای و پیگمنت توضیحات بیشتر را قرار دادیم.
کارتریج OEM
کلمه OEM مخفف عبارت Original Equipment Manufacturer به معنی تولید شده توسط شرکت اصلی است. در واقع کارتریج های OEM توسط خود شرکت سازنده چاپگر تولید میشوند. لازم به ذکر است که کارتریج های OEM به لحاظ تولید در شرکت مادر و کیفیت چاپ بسیار بالا قیمت های نسبتا بالاتری دارند که ممکن است به لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نباشد.
کارتریج Compatible
کارتریج های Compatible توسط کمپانی های ثالث تولید میشوند. در واقع این کارتریج های با عنوان های کپی (high copy) وارد بازار میشوند و جایگزینی ارزان قیمت و کیفیتی رضایت بخش نسبتا به کارتریج OEM دارند.
کارتریج چگونه کار میکنه؟
بطور کلی پرینترها به دو صورت لیزری و جوهرافشان عملیات چاپ را انجام میدهند:
در چاپگرهای لیزری کارتریج چاپگر به صورت مغناطیسی عمل می کند ، در چاپگر بعد از اینکه درام کارتریج با لیزر باردار شد ، درام کارتریج تونر را جذب خود میکند و کاغذ با عبور از روی درام در حال چرخش تونر را جذب خود می کند و بعد از سایر عملیات مکانیکی فرآیند چاپ را به سرانجام می رساند.اما این فرآیند در پرینتر جوهرافشان کمی متفاوت است ، کارتریج جوهری در خود جوهر ذخیره می کنند و جوهر را با کمک سوزن های بسیار ریز نازل روی کاغذ منتقل می کنند.گاهی اوقات بعد از چاپ با پرینتر جوهر افشان کاغذ مرطوب است که به همین موضوع چاپ جوهری برمیگردد. در پرینترهای جوهرافشان چاپ از نظر نحوه پاشش جوهر به دو دسته تقسیم می شود:
حرارتی: در این مدل چاپگر یک المنت حرارتی در کارتریج وجود دارد ، زمانی که جوهر داغ شود ، سبب پاشش جوهر روی کاغذ می شود
پیزو الکتریک : این مدل از کریستال پیزوالکتریک (Piezoelectric) در نازل مورد استفاده قرار گرفته است که کنترل نحوه پاشش مایع روی کاغذ را برعهده دارد.
کارتریج از چه قسمت هایی ساخته شده است؟
مگنت (Magnet)
فوم رول (Foam Roller)
دکتر بلید (Doctor Blade)
بلید (Blade)
درام (Drum)
شاتردرام (Shutter Drum)
چیپست (Chipset)
مخزن تونر (Toner Bin)
مخزن تونر زائد (Waste Toner Bin)
تسمه انتقال (Transfer Belt)
واحد فیوزر (Fuser Unit)
تمام قطعاتی هستند که در فرآیند چاپ مداخله میکنند. برای آشنایی کامل با هر بخش مقاله مرتبط را برای تمامی قطعات قرار دادیم. در قسمت ذیل به توضیح عملکرد بخشی از قطعات پرداختیم:
درام (Drum)
مهم ترین بخش کارتریج ، درام هست که سلامت درام رابطه مستقیمی با کیفیت چاپ دارد که از جنس آلومینیوم است ، جنس روی آن را یک مواد آلی غیر سمی به نام (OPC) را تشکیل داده است.ماده (OPC) با تابش نور خاصیت مغناطیسی پیدا میکند و تونر را جذب خود میکند.
تمیز کننده تیغه (بلید)
یکی دیگر از بخش های کارتریج ، تمیز کننده تیغه (Cleaning Blade) یا به اصطلاح همان بلید است که باعث میشود بعد از چاپ تونر روی کاغذ مابقی تونر موجود روی درام را به مخزن زائد انتقال دهد.
مگنت (Magnet)
مگنت به (غلطک شارژ اولیه) یا (آهن ربا) مشهوراست. مگنت در ورودی مخزن تونر کارتریج قرار دارد و زمانی که درام بوسیله لیزر دارای بارالکتریکی شد روی مگنت می چرخد و تونر موجود روی آن را جذب خود می کند.
فوم رول
فوم رول (غلطک توسعه دهنده) ، باعث می شود که کاغذ با بیشترین تماس با درام عبور کند تا فرآیند چاپ به درستی انجام شود.
چیپست
در واقع در همه کارتریج ها یک برد یا یک چیپ وجود دارد تا آخرین وضعیت کارتریج عمم از اتمام پودر ، پر شدن مخزن زائد و دستور چاپ را به دستگاه چاپگر اعلام یا دریافت کند.
کارتریج استارتر چیست؟
در واقع همان کارتریج اورجینال کمپانی گفته می شود ولی با این تفاوت که میزان تونر کمتری دارد و همانطور که از اسمش پیداست صرفا جهت شروع به کار و استارت پرینتر مورد استفاده قرار میگیرد. کارتریج استارتر را میتوان هنگامی که تونر آن به پایان میرسد را به دفعات شارژ نمود و استفاده کرد و بطور کلی با کارتریج معمولی تفاوتی ندارد.
نحوه نگهداری کارتریج جوهری و پرینترهای جوهرافشان(inkjet)
در پرینتر های جوهرافشان هنگامی که جوهر به اتمام می رسد ، اگر رسیدگی کافی نشود ممکن است مخزن کارتریج خشک بشود و امکان شارژ مجدد وجود ندارد . در این صورت ممکن است هزینه شما 2 برابر شود. البته بعضی از پرینتر های جوهرافشان دارای تانک جوهر هستند که فقط نیاز است قبل از رسیدن جوهر به خط هشدار تانک مجدد با جوهر باکیفیت شارژ کنید . دقت کنید که در صورت رعایت نکردن این موضوع و رسیدن جوهر به انتهای تانک باعث آسیب رساندن به هد دستگاه می شود و هزینه سنگینی برای کاربر ایجاد می کند.
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدید کارتریج از مهم ترین بخش چاپگر است و در کیفیت چاپ نقش بسزایی دارد به همین خاطر بسیار حائز اهمیت است که از کارتریج با کیفیت بسیار بالا یا در صورت نیاز از کارتریج اصلی شرکت سازنده دستگاه استفاده شود. البته در نظر داشته باشید در صورتی که شارژ کارتریج انجام می دهید باید بصورت دوره ای سایر قطعات کارتریج هم بررسی بشود تا شاهد افت کیفیت چاپ نباشید. نمایندگی ماشین های اداری غفوریان با 25 سال سابقه در زمینه فروش و تعمیرات چاپگرهای خانگی و اداری و قطعات چاپگر درخدمت سوالات و ایرادات دستگاه شما خواهد بود.